Seuraavassa joita kuita kevätkukkia joista olen muistanut ottaa kuvan. Kuvia sekä kesältä 2007 että aiemmilta kesiltä.

1126348.jpg

Puistolemmikki,  Myosotis sylvatica. Kaksivuotinen. Englanniksi ja ruotsiksi lemmikki on "älä unohda minua" (forget me not), Voiko enää olla ihanampaa nimeä?                                                            Leviää innolla siemenistä. Lemmikkiä kasvaa meillä joutomailla ja olen siirtänyt sitä aikapaljon kukkapenkkiin kun se on niin sievä kukkiessaan kevätkukkien kanssa. Kasvi kuolee kun on tehnyt siemenet valmiiksi, ja sen voi huoletta kitkeä pois; uusia taimia nousee varmasti siemenistä. Taimet kasvavat kauniiksi syksyyn mennessä ja kaunistavat talvivihantina muuten kuihtunutta kukkapenkkiä. Seuraavana keväänä on taas runsasta kukintaa luvassa. Siemeniä saa ostaa melkein joka paikasta kevään korvalla. Kuvittele vaaleanpunaisia tulppaaneja lemmikkimatossa.  Suosittelen!

1126341.jpg

Puna- ailakki, Silene dioica. Monivuotinen, kaksikotinen luonnonkasvi. "Pojat" kukkivat lähes koko kesän, "tytöt" kukkivat hetken ja alkavat pian siementää. Näyttää kauniilta kun kukkii yhdessä kevään tulppaanien, lemmikkien ja kevätesikoiden kanssa.

1126352.jpg

Kevätesikko, Primula veris,  on villiintynyt meidän pihaan ja sulostuttaa toukokuussa nurmikoita ja joutomaita tuoksuvilla keltaisilla kukillaan. Monivuotinen. Suomessa luonnonvarainen. Leviää siemenistä joita kuulemma muurahaiset kuljettaa paikasta toiseen.

1126354.jpg

Punainen kevätesikko. Perintökalleus mieheni isän äidin pihamaalta Keuruulta.

1126346.jpg

Käsittämätön kasvuvoima! Nämä keto- orvokit, viola,  kasvavat silkasta savesta ja nurmikon seassa, Paikalla oli joskus kukkapenkin yritys johon siirsin yhden piskuisen keto- orvokin alun, nyt niitä kasvaa siementaimista useamman neliön alueella.Kukat on noin aikuisen peukalonkynnen kokoisia mutta aivan hurmaavia! Onko ihastuttavampaa kakun koristetta kuin pieni keto- orvokki? (orvokit ovat siis syötäviä!)

1126358.jpg

Pelto- orvokki, Vielä pienenpi kuin keto- orvokki. Nämä ovat niin pieniä että yleensä niitä ajatellaan rikkaruohoiksi kasvimaalla, ja vain lapsi osaa pienillä kätösillään kerätä niistä soman kimpun. Nämä kuvan pelto- orvokit tupsahtivat kivikkopenkin kyljestä tiiviistä sammaloituneesta nurmituppaasta ja annoin niiden kasvaa kaikessa rauhassa. Ne sopivat mielestäni hyvin kivikkopenkin muutenkin miniatyyrimäiseen luonteeseen.

1126350.jpg

Mukulaleinikki Ranunculus ficaria, vihkotasettinarsissi Narcissus x medioluteus , hentohelmililja Muscari botryoides.

Mukulaleinikki oli ensimmäisenä keväänä ihana yllätys kun sitä nousi kivipenkkiin ja nurmikolle iso alue. Sen tuuhea kasvusto peitti kaiken alleen, ja kukinna jälkeen koko kasvi katosi. Kun kesemmällä möyhensin kukkapenkkiä, mullasta löytyi valtavat määrät pieniä mukulota. Luulin niitä ensin muurahaisen muniksi, mutta kun huomasin että niitä oli yksittäisten mukuloiden lisäksi myös ryppäissä, joista lähti silmu, hoksasin että sen täytyy olla joku kukka. Kun aloin perennakirjoista selvittää pihamme kasveja, kerrottiin mukulaleinikillä olevan maanalaiset mukulat.

Pikkunarsisseja suosittelen jokaiselle ehdottomasti! Ne nousee maasta aiemmin kuin isot narsissit ja kukkivat pitkään. Pääsiäiskukiksi kotiin tuodut ruukkunarsissit kannattaa myös istuttaa maahan, niistä tulee maassa joka kevät komeammaksi kasvava kukkamätäs.

Kuvan helmililjat ovat edellisen asukkaan kukkapenkkiin istuttamat. Luonto sommittelee ihmistä paremmin jälleen, helmililjat nousivat kuin tilauksesta tuomaan sinistä väriä muuten keltavoittoisten kevätkukkien keskelle. Kasva, kukoista ja täytä maa!

1126347.jpg

Piiloon kun pistän niin samalla hukkaan....Muistin varmasti istuttaneeni kukkapenkkiin vaaleanpunaisia ja tummanpunaisia tulppaaneja (Tulipa), mutta tuommoisia sieltä nousi, kyllähän nuokin ovat kauniita yhdessä! Tulppaaneja rakastan. Istutan niitä jokavuosi, lajikkeista piittaamatta ja useimmiten hukkan tai heitän pois pakkausselosteet, en siis pysty myöhemmin muutakuin luulemaan että mitä olen mahtanut mihinkäkin istuttaa...Onneksi puutarhani on oma, eikä kaiken tarvitse olla ojennuksessa. ;)

1126360.jpg

Jos haluaa puutarhaansa sekä herkkää kauneutta että hyötyä, kannattaa hankkia hedelmäpuita. Kuvassa rautatienomenapuu. Onko olemassa jotain vielä kauniimpaa? (tietysti on, monta muuta kukkaa, mutta joku noissa omenankukissa ja niiden hauraudessa vetoaa. Ehkä se on se, että kukinta on niin nopeasti ohi. Viikko kiihkeää surinaa ja pörinää kukkien ympärillä, isoja terälehtiä ja suloista tuoksua; ja kukkien tehtyä tehtävänsä, pieni tuulenvire tai hipaisu vain, niin terälehdet putoavat kuin isot lumihiutaleet)

 

1126356.jpg

Tämä on se vanhanaikainen tuoksuva narsissi. Eikös näytäkin erehdyttävästi orkidealta?