Olen tainnut useampaan kertaan puhella köynnösporteista joissa kärhöni kasvavat. Nyt vihdoin löysin arkistoista kuvan portista:

1228412.jpg

Kukassa kärhö Ville de lyon, jonka seassa vaaleampivihreälehtinen lumikärhö kiipeää korkeuksiin. Tausatalla näkyy yrttimaa.

1228416.jpg

Ja tässä portti kokonaisuudessaan. Kuva on kesältä 2006. Yrttimaa jää siis oikealle, se on aidattu, koska Fiina oli pentuna innokas kaivamaan istutusalueiden kuohkeaa multaa, ensikesäksi aion poistaa aidan, kun pensasaidatkin on jo kasvaneet riittävästi tuuheutta niin että alue erottuu hyvin. Portin vasemmalla puolella pensaan takana on parsapenkki ja tyttären kesäkukkamaa. Tämän portin taakse, suunnilleen tuohon kohdalle, missä leikattu ruohoalue loppuu, on tarkoitus rakentaa toinen portti. Tulevan portin vasemmanpuoleista tolpan virkaa toimittaa kuvassa näkyvä pajun huiskilo, kun alkuun haaveilin että olisin kasvattanut kaariportit pajusta. Kuitenkaan nuo pajut ei jostain syystä kasvaneet korkeuttaa niinkuin olin suunnitellut, ja niinpä viimekesänä eliminoimme pajut pois viemästä ravinteita kärhöiltä ja ruusuilta.

Takimmaisena näkyy saunakukkaa ja valvattia kasvava alue, jonka viimekesänä kylvimme nurmikoksi, ja johon tulee The Väriteemapuutarha. :)

Löysin arkistoista myös onnistuneen otoksen Flammendantz- köynnösruususta. Se kasvaa tuossa tulevan portin kohdalla oikealla puolella odottamassa pääsyä tukeutumaan kunnolliseen porttiin...

1228419.jpg

Se kasvaa siinä yhdessä Warszawska Nike- kärhön kanssa.

1234321.jpg

Toisella puolella samassa porttiaihiossa on Pohjantähti- köynnösruusu:

1048534.jpg

Etummaisessa portissa kasvaa toisella puolella japaninköynnösruusu ja alppikärhö, joista minulla ei valitettavasti ole kuvaa. Ja toisella puolella siis Kärhöt Lumikärhö ja Ville de lyon, josta paremmat kuvat:

1124074.jpg

Lumikärhö (tässä vielä pajuun tukeutuneena)

1026618.jpg

Ville de lyon

Niin, ja onhan meillä vielä yksi portti, joka on yrttimaan toisessa päädyssä, ja josta kuljetaan ruusukujannetta pitkin uuteen puutarhan osaan, jossa kasvaa tyrnit, omenapuita, päärynäpuu, musta- ja viherherukoita sekä vadelmaa. Siinäkin on jo pajuaihioiden tilalla ihan oikea portti, jossa kasvaa toisella puolella Jackmannii- kärhö humalan kanssa, ja toisella puolella ruusunätkelmä ja kärhörouva Madame le coultre, josta minulla ei myöskään ole kuvaa. Lupaan kuvata sen ensikesänä!

1124073.jpg

Jackmannii- kärhö kera humalan (vielä ovatten pajuaihiossa nämäkin)

1168658.jpg

ja ruusunätkelmä.