21. LUUKKU
Kolme yötä jouluun on...
Ihanaa neljättä adventtia!


2162121.jpg

Jouluseimi

JOULUSEIMI on joulun keskeisin kohta. Kaikissa vanhoissa maalauksissa hohtaa kirkkain valaistus juuri seimen kohdalla, kaikkien läsnäolijoiden katseet tavoittelevat seimessä lepäävän lapsukaisen kasvoja ja taivaan ihmeellisen joulutähden säteily heijastuu seimen lapsesta toisiinkin.

Jouluseimi joulukoristuksena,joka otetaan jouluisin esille juhlatunnelman tehostajaksi ja joulunviettäjien ajatuksia viemään Betlehemin seimelle, on monissa muissa maissa paljon tunnetumpi kuin meillä. Missä vanhastaan on totuttu havainnollistamaan pyhän historian tapauksia, siellä ovat taiteilijat, kuvanveistäjät ja maalarit kotinsa ja temppelinsä kaunistukseksi valmistaneet kuvaesityksiä seimen lapsesta ja hänen ympärilleen liittyvästä palvojien parvesta. Monet näistä seimikuvista ovat liikuttavia ja lapsenmielisisä, tekotavaltaan vaatimatomia, mutta karuistakin piirteistä hohtaa luojan vilpitön, harras mieli.

Oheinen kuva antaa näytteen siitä, että meikäläisissäkin kodeissa on tämänluontoisia joulukoristuksia. Maalaus on arkkipiispamme omistama. Se on tavallisen oviaukon täyttävä, öljyvärillä kankaalle maalattu "transparentti", aiheena paimenet kumartamassa seimen lasta. arkkipiispatar, rouva Mathilda Ingman, kertoo siitä meille: "Kuvan on maalannut rovasti Antero Vareliuksen tilauksesta turkulainen neiti Alma Engblom, lullakseni saksalaisen esikuvan mukaan. Ensikerran maalaus oli käytännössä jouluna 1869 Loimaan pappilassa. Siellä minäkin lapsuudestani saakka aina sen jouluna näin. Varhaisimpiin joulumuistoihin liittyy tämä kuva, lapsen silmin katsotuna ihana, hohtaen yliluonnollisen kirkkaana sen takan palavien kynttiläin lepattavassa valossa. Kuva siirtyi myöhemmin meidän kotiimme, meidän lastemme joulua juhlistamaan. Se on ollut joka joulu mukana ja tulee ensi joulunakin olemaan täällä.Turun asunnossamme joulutunnelmaa kohottamassa."

Tämä joulu on kuudeskymmeneskolmas, jona sytytetään kynttilät kuvan taakse. Sen lempeä loiste juhlistaa arkkipiispamme kodin joulua, niinkuin joulujuhlaa juhlistavat jouluvirsi ja jouluvalot ja itsekunkin perheessä määrätyt perinnäistavat, joita vailla "joulu ei olekaan joulu"

-i - o

----Kotilieden joululehdestä vuodelta 1932 --------