15. LUUKKU

Joulun odotus on täynnä tuoksuja. Glögin kanssa joulun pyhinä popsittavaksi leivotaan jos jonkinlaista makeaa. Meillä leivotaan ainakin jonkin sortin muunnelmaa hedelmäkakusta, sitten tietysti pipareita ja pullaa, joulutorttuja, sacher-kakkua, tryffeleitä, ässiä... Kaikkea ei ehkä ehdi tai jaksa, mutta ei se sitten haittaa, tulee se joulu ilmankin, itselle joululeipomisen päätarkoitus on että se on mukavaa ja että saadaan yhdessä tehdä joulua.

Vuonna 1932 on myös leivottu jouluksi kaikenlaista. Tuon ajan perheenemännät ovat tainneet olla aika teräksistä tekoa, ensin suursiivotaan ja kiillotetaan ja sitten kaikki syötävä laitetaan itse. Tässä kirjoittajalla kuitenkin on inhimillisempi ote asioihin kuin taannoisessa siivouskirjoituksessa..No, reseptit empimättä ovat hyviä, niissä käytetään oikeaa voita ja sokeria! :)

2147924.jpg

2147929.jpg

Joululeipomista

Joulukiire tarttuu kuin tauti. Toiset saavat tartunnan vasta aattopäivinä, toisissa se kytee jo viikkoja ennen joulua. Mielenkiintoista on huomata, kuinka virkanaisissa ja boksieläjissäkin joulunalusviikolla herää siivoamisen, vatkaamisen ja pasitamisen halu. On kuin esiäitiemme henki virkoasi nykyaikaisenkin olemuksen uumenista vaatien kodikkaaseen, touhuavaan hyörintään, valmistamaan, ellei ihan joululimppuja ja sahtia niin ainakin piparkakkuja ja luumutorttuja. Äläkä sitten hämmästy, kirjoituskonetta naputellut emännänkokelas, elleivät leipomuksesi heti järjestään kaikki tule herkullisia, kullanruskeita. Ei ehdoton onnistuminen olekaan kaikkein tärkeintä. Tärkeintä on joulun luominen, vaikka vähän väsyenkin ja vaivaa nähden, jotta istten pyhien aikaan rauha lempeänä valahtaisi ylitsemme. Suunniteltaessa joululeipomisia on kiinnitettävä erikoista huomiota vehnäseen, joka meillä kuuluu sekä arki- että juhlapöytään. Jouluvehnänen on keltaista ja rusinaista, esiintyen usein muhkean pullan muodossa, runsaasti mantelilla koristettuna. Tässä ohje vehnäsen valmistamiseen:

Jouluvehnänen:

40g hiivaa, 3munaa, 3dl sokeria, 1/2 l maitoa, 3 teel. hienonnettua kardemummaa, 250g voita, 1 teel. sahramia,   1 1/2 dl rusinoita, vehnäjauhoja (karkeita ja hienoja)

Munat ja sokeri vatkataan, haalea maito ja siihen liotettu hiiva lisätään. Sahrami kuivataan uunissa, hienonnetaan hyvin huhmaressa ja sekoitetaan tilkkaseen kuumaa maitoa ennen taikinaan panoa, sillä muuten sahrami jää pieninä hiukkasina näkymän taikinassa ja taikina värjäytyy epätasaisesti. Sitten lisätään kardemumma, tarpeen mukaan jauhoja ja viimeksi vatkattu voi. Voi hyvin käyttää puoleksi laardia ja puoleksi voita. Jos voi on kovin suolatonta, lisätään vehnäseen hiukan suolaa. Kun taikina on hyvin vaivattu ja kohonnut, hierotaan se pöydällä ja siinä lisätään rusinat. Leivotaan esim. joulupulliksi, jotka kohonneina voidellaan, runsaasti mantelia ja sokeria pannaan pinnalle ja paistetaan noin 20 minuuttia riippuen kuitenkin pullan koosta ja uunin kuumuudesta.

Kakkukin olisi laitettava, mutta sellainen,joka pysyy tuoreena viikonkin. Englantilainen hedelmäkakku on kuin luotu joulukakuksi. se ei ole hyvääkään vielä saman päivänä jona se on leivottu.

Englantilainen hedelmäkakku

212g voita, 212 g sokeria, 212g hedelmiä, 200g karkeita vehnäjauhoja, 3munaa, 1 teel leivinjauhetta

Voi ja sokeri vatkataan erikoisen hyvin. Vatkatut munat lisätään vähitellen ja  vielä jokin aika seosta vatkataan. Jauhot sekä niihin sekoitettu leivinjauhe ja jauhoissa kieritellyt hedelmäsuikaleet lisätään. Paistetaan tasaisessa lämmössä noin tunti eli siksi, kun varpuun ei enää koetettaessa tartu taikinaa. Hedelmistä sopivat yhdessä käytettäviksi esim. viikuna, pähkinä, luumu ja hillottu appelsiinin kuori. Kuivia luumuja ja viikunoita on ensin liotettava kylmässä vedessä, jonka jälkeen ne saa saksilla leikaten helposti suikaleiksi. Hedelmiä voi tietysti jättää pois ja vaihdella sen mukaan, mitä saatavana on.

Pikkuleipäresepteistä olen tähän kerännyt muutamia helposti onnistuvia, hyviä ja koristeellisia.

Kihlakakut

1 muna, 200g voita, 200 g sokeria, (voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi) 300 g jauhoja; 1 rkl vaniljasokeria

Voitelemiseen: muna

Pinnalle: kuorittua, hienonnettua mantelia

Kaaviloidaan ohueksi, otetaan sydämenmuotoisella muotilla kakkuja jotka voidellaan. Pinnalle runsaasti mantelia. Paistetaan hyvin vaaleiksi.

Mokkakakut

210 g voita ja 185g sokeria (vatkataan vaahdoksi) ; 1 teel soodaa, 1 1/2 kup. kermaa, 210 g perunajauhoja, 200- 250 g vehnäjauhoja

Täyte: voita (suolatonta), 3 rkl väkevää kahvia, 2 keltuaista, 90 g sokeria

Kun taikina on kovettunut, kaaviloidaan se ohueksi ja otetaan pyöreällä muotilla kakkuja, jotka jäähtyneinä pannaan kaksi vastakkain, täytettä väliin.

Täyte: Sokeri ja väkevä kahvi (2 kup vettä, 1/2 kup. kahvijauhoja keitetään ja siivilöidään) keitetään hetken aikaa ja lisätään kuumana, vähitellen, vatkatuille keltuaisille. Vatkattu voi lisätään pieninä kokkareina kokoajan hyvin sekoittaen.

Piispantangot

125g voita ja 125 g sokeria, (vatkat. vaahdoksi) , 275-300 g vehnäjauhoja, 2 munaa, 1/3 raast sitruunan kuorta, 1 / 2 teel hienonnettua kardemummaa, 1 teel vaniljasokeria, 1/2 teel leivinjauhetta, (hiukan suolaa) Täyte: punaviinimarjahyytelöä tai muuta, pinnalle: pölysokeria

Taikina puserretaan pursottimella leveästä, litteästä kärjestä sormenpituisiksi tangoiksi pellille. paistetaan vaaleiksi. Kaksi vastakkain ja hyytelöä väliin. seulotaan pinnalle hieman pölysokeria. Ellei ole pursotinta, annetaan taikinan kovetua ja leivotaan se angoiksi ja valmistetaan kuten edellä

 

Kotiliedelle kirjoittanut talousopettaja Ulpu Järvinen

---------- Kotilieden joulupuuhanumerosta vuodelta 1932 ----