Vapulis haastoi keksimään kymmenen jollakin tapaa tärkeää asiaa jotka alkavat p- kirjaimella. Hurjan kutkuttava haaste! Yritän parhaani , katsotaan löytäisinkö myös kuvia. Asiat ovat siinä järjestyksessä kun ne sattuvat mieleen pulpahtamaan..

1. Polku. Elämä on polku. Siinä on mutkia ja painanteita, joiden taakse ei näe. Jokainen meistä taaplaa omaa polkuaan. Polut kulkevat rinnakkain, jotkut koko elämän, jotkut pienen taipaleen verran. (kuvassa Fiinan tekemä polku puutarhaan)

1576185.jpg

2. Perinne. Meidän perheellä on rakas perinne, menemme joka syksy samalle pienelle suolle karpaloita etsimään. Perheessämme on iso joukko jouluperinteitä ja muita juhlaperinteitä, suvussa on myös perinteinen oma onnittelulaulu ja jouluruno. Perinteet ovat tärkeitä. Ne ovat osa kansallista kulttuuriamme, ja iso osa identiteettiämme. Yksi suurista rikkauksista ovat mm.ihanat maistuvat perinneruoat.

 2006858.jpg

3. Puu. Metsä. Koivu, kuusi, haapa, mänty, vaahtera, tammi.  Pitämyspuu. Kun on istuttanut puun, ei ole elänyt turhaan. Suomessa istutetaan aina uusia puita hakatun metsän tilalle. Nähdä metsä puilta, nähdä oleellinen asiapaljouden keskeltä. Jos ei olisi puita, olisi maisema ihan toisenlainen. Puut tuottavat suuren osan hapesta jota hengitämme. Pidetään puista huoli. Ne kasvavat meidän kanssamme, ja meidän lastemme kanssa, niistä tulee monta sukupolvea vanhoja, elämää nähneitä. Ihmiset nousevat aina takajaloilleen kun vanhoja puita kaadetaan asuinympäristöstä. Koska ne ovat kuuluneet oleellisesti monen lapsuuteen, ne herättävät muistoja. Dendrologian seura harrastaa puuvartisia kasveja.

1385345.jpg

4. Perintö. Rakkailta ihmisiltä perityt tavarat ovat tärkeitä. Niillä on tunnearvoa. Vanhat esineet ja asiat kertovat palan meidän historiastamme. Ne ovat osa meitä.

Perintötekijät eli geenit tekevät meistä sellaisia kuin olemme.

1338662.jpg

5. Puutarha, piha. tietenkin! Hyvin tärkeä sana! En voisi asua kerrostalossa. Minä tarvitsen puutarhan, pihan johon astua suoraan kotiovelta vaikka yöpaita ja vanhat töppöset jalassa. Suhtaudun puutarhaani intohimoisesti. Aina en jaksa siellä tehdä töitä, mutta aina sieltä löytyy jotakin mieltä liikuttavaa, jotakin mikä tekee iloiseksi. Puutarhasta tulee minulle myös ammatti. Niinkuin sanottu, "mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhan hoito. eikä sekään ole niin kovin tärkeää. Pala puutarhaa, pieni pala omaa paratiisia.

1774195.jpg

6. Perhe. Kaikki rakkaat ihmiset. Perhe on paras.

2035178.jpg

7. Pioni. Niihinkin voisi vinksahtaa ihan täysillä.

1633421.jpg

8. Pisara. Kuluneena kesänä olen ottanut paljon valokuvia joissa on vesipisaroita. Pisarasta voi nähdä koko taivaankannen. Pienessäkin pisarassa ottaa aurinko itselleen paikan..

2035220.jpg

9.Pieni. Meidän ihana pieni kultakirppu. Kun on ihan pieni, on kyky löytää ihan pieniä asioita. Pienistä asioista tulee iso ilo.

2035241.jpg

10. Puhdas. Puhtaan valkoinen. Suomen luonto on onneksemme vielä kohtuullisen puhdas. Ilma jota hengitämme, vesi jota juomme, ruoka jota syömme, ne ovat meillä vielä puhtaita verrattuna moneen muuhun maahan. Olemme etuoikeutettuja. On oltava rohkeutta pitää puhtaus itsestäänselvyytenä myös jälkipolville. Puhtautta on monessa maassa herätty arvostamaan liian myöhään. Toivon että meillä huomattaisiin arvostaa sitä riittävän ajoissa myös pättäjien taholta.

2035320.jpg

Kiitos haasteesta Vapulis! Olipas maino aivojumppa! Kaikki vaan mukaan keksimään kirjaimille sisältöä!