...älkää luovuttako vielä! Edellisen postauksen kommenttilootaan tuli niin monta viestiä siitä, miten kärhöt eivät meinaa pysyä hengissä, että ajattelin hiukan rohkaista teitä! ;)

1026618.jpg

Kärhöt on oikeasti tosi helppoja, kun muistaa muutaman perusasian. Jos niiden kasvatus onnistuu minunlaiseltani suurpiirteiseltä huithaipelilta, niin se ihan varmasti onnistuu muiltakin! Minä en ole mikään kärhöasiantuntija sen kummemmin, ennemminkin vain asiasta kiinnostunut ja sattuneista syistä tietoa niistä paljon kerännyt. Kyllä minullakin on muutama kärhö kuukahtanut matkan varrella, mutta vielä useampi on pärjännyt hyvin ja kukkinut joka kesä. Ne on mielestäni niin upeita, ettei kannata heti luovuttaa, jos yksi yksilö menehtyy - semmoista elämä on, joskus tulee takapakkia, sitten voi yrittää uudelleen. Listaan hiukan asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. :)

1. Istuta aina syvään talvenkeston takaamiseksi. Alppikärhöt ja vastaavat pärjäävät periaatteessa vaikka niitä ei istuttaisikaan syvälle, mutta talvenkesto on aina varmempi, jos juuristo on syvällä. Eli kaiva niin syvä kuoppa, että juurenniska ( versojen tyvi maan rajassa) tulee vähintään 15-20 cm syvälle maan alle. Jos saatavilla on, niin laita versojen ympärille kuoppaan soraa tai hiekkaa. Jalokärhöt paleltuvat yleensä joka talvi maata myöten, ja kasvu lähtee iana keväällä maan rajasta. Ne kukkivat saman vuoden versoilla. Alppikärhöt ja kiinankärhöt kukkivat edellisen vuoden versoilla, ja versot yleensä talvehtivatkin hyvin.

Yleensä kärhöharrastus suositellaan aloitettavaksi noista alppikärhöistä, mutta minä aloitin sen Jackmannii jalokärhöstä, joka edelleenkin on hengissä ja komeassa kasvussa, alppikärhökin minulla on, mutta se on vasta pieni siementaimi, joka ei vielä kuki. :D

2. Istuta kärhöt muualle kuin seinustalle. Salaojituksen ja paahteisuuden vuoksi seinusta ei ole paras paikka kärhöille. Minun kärhöistä yksikään ei kasva talon seinustalla. Istuta niitä mieluummin toisten kasvien lomaan kukkapenkkeihin, portteihin tai bergoloihin. Jos kuitenkin haluat kärhön välttämättä seinustalle, huolehdi riittävästä kastelusta sekä istuta kärhöjen juurelle jokin matala perenna, pensas tai kesäkukkia, kärhö ei pidä siitä, että juuret ovat paahteessa.

3. Suosittelen kokeilemaan myös ruohovartisia perennamaisia kärhöjä. Niitä ovat mm. kellokärhöt (minulla tuo alionushka) ja pensaskärhö. Nekin on hyvä istuttaa syvään. Kasvuunlähtö keväällä on yhtä varmaa kuin millä tahansa perennalla, jolla juuri talvehtii. Ne tarvitsevat jonkinlaiset tuen, sillä ne eivät köyntele lehtiruotien avulla kuten muut kärhöt.

Olen koonnut kärhöistä tietopaketin, jos haluat tietää lisää. Ja tietysti erinomaista tietoa löytyy myös mm. Sofianlehdon sivuilta. Nyt eikun kaikki vaan kärhöjä hankkimaan! ;)

Katsokaa millaiseksi eilen esittelemäni Warszawska Nike on muuttunut:

1762982.jpg

Kukka on auetessaan paljon punaisempi:

1762979.jpg

Ja tässä lumikärhöpöhelikkö. Sillä kärhöllä on ihan mahdoton kasvuvoima, suurin osa kasvusta on tämän vuoden kasvua!

1762989.jpg