13.LUUKKU

Hyvää Lucian päivää!

Lauantai sopii vaikkapa siivoukseen...

 

2140960.jpg

HIENOSIIVOUSTA

Joulun tuloa valmistavan suursiivouksen kanssa käsikädessä käy monta pientä puhdistus- ja siivouspuuhaa, joita ilman ei koti vielä näytä täysin \"kasvojansa pesseeltä\", ihan valmiilta suurta juhlaa vastaanottamaan. Toiset näistä töistä ovat sellaisia, että ne tulevat tehdyksi samoina päivinä ja samalla kertaa, jolloin huoneet muutenkin ovat \"puhdistusraivois´ten henkien hallussa\", toiset taas vaativat oman aikansa ja rauhansa ja tulevat parhaiten suoritetuksi aivan omina päivinänsä, mieluimmin ennen vakituisia siivouspäiviä.

Edellisiin kuuluvat esim. huonekalujen puhdistaminen, lamppujen ja peilien peseminen, jälkimmäisiin taasen kaikkien metallitavaroiden, hopeiden, tinojen, messinkien jne. kiillottaminen, lasi- ja kristalliesineiden puhdistaminen, liinojen ja uutimien peseminen, kaappien ja laatikoiden siivoaminen jne. ihan loputtomiin. Kaikki ne sitäpaitsi ovat töitä, jotka onnistuakseen vaativat perheenemäntää itseänsä mukaan.

Viisainta onkin jo ajoissa ennen varsinaisia suursiivouspäiviä aloittaa juuri kaappien ja laatoikoiden puhdistuksella. Kaikki tavarat niistä pois, tarkka pyyhkiminen tärpätinsekaisella vedellä, uudet paperit hyllyille ja laatikoiden pohjiin, pitovaatteet ulos tuulettumaan ja vasta sitten kaikki takaisin hyvässä järjestyksessä. Ruokailuhuoneen kaappien siivouksessa jätetään kaikki hopea- ja uusihopeatavarat esille ja niille samoin kuin muillekin metallitavaroille säästetään erityinen puhdistusiltapäivänsä.

Nopein keino kaikenlaisten hopea- ja uusihopeaesineiden puhdistamiseksi on niiden keittäminen alumiinilevyllä soodapitoisessa vedessä. Se tapahtuu seuraavalla tavalla: Suuri emaljikattila tai - vati pannan tuleel, siihen runsaasti vettä sekä vajaa ruokalusikallinen pesusoodaa vesilitraa kohden. Pohjalle pannaan joko vartavasten ostettu alumiinilevy tai joitakin vanhoja alumiinikauhoja tai vanha alumiinikansi. Hopeat ladotaan kattilaan niin että jokainen esine koskettaa alumiinia. Tämä ei ole noituutta, vaan kemiaa, sillä seoksen kiehuessa tapahtuu eräitä kemiallisia ilmiöitä, jotka aiheuttavat sen, että hopeissa olevat tummat kohdat häviävät. Kun keitos on kiehunut jonkin aikaa, annetaan esineiden seisoa seoksessa, sitten ne nostetaan pois, pestään kuumassa saippuavedessä ja kuivataan. Viimeksi vielä hangataan pehmeällä tilkulla tai sämiskällä. Sellaisia hopeita, joissa on tummia, ns. oksidoituja koristeita, ei voi näin puhdistaa, sillä tummennus käy epätasaiseksi keitettäessä.

Messinkitavaroille eivät kemistit ole vielä keksineet yhtä vaivatonta puhdistustapaa, mutta ovat sensijaan antaneet emännille useita sekä messingeille, kupareille että tinoille sopivia, juoksevia voiteita, joiden avulla ja runsaasti pehmeätä paperia käyttämällä nämä metalliesineet saadaan loistavan kirkkaiksi. Kovasti siinä kyllä on hangattava, mutta kaunista myöskin tulee.

Samallakuin metallien puhdistusaineet ja rievut ovat esillä, kiilloitetaan ovien nimikilvet, lukkojen kädensijat a muut metallikohdat, samoin uunien pellit jne. Hangattaessa lähtee rievuista ja paperista paljon pölyä, joten tällaiset työt on hyvä suorittaa ennen siivouksen alkua.

Metallien puhdistuksen jälkeen on sopivaa käydä käsiksi lasi- ja kristalliesineisiin. Ne puhdistetaan lämpimässä saippuavedessä pehmeillä harjoilla. Korkeit akukkamaljakoita ja vesikarahveja puhdistettaessa on hyvä olemassa pitkä harja, mutta tuleehan sitä toimeen kepin ja rievun avullakin. Esineet huuhdotaan kylmässä vedessä, johon toiset sekoittavat hieman uudinten pesussa käytettävää siniväriä, mikä antaa kristalleille erikoisen kiillon. Esineet kuivataan hyvin liinalla, josta ei lähde näyhtää, ja sen kauniimmiksi ne tulevat, minkä tarkemmin ne joka uurteestaan kuivataan.

Kaikki puhdistetut esineet kätketään komeroihin, mistä ne sitten suursiivouksen jälkeen puhtaina ja kiiltävinä otetaan esille. Ennen siivousta otetaan pöydiltä ne liinat ja ikkunoista ne uutimet, jotka on pestävä ja toimitetaan nekin puhtaiksi ja silitetyiksi, joten ne sitten heti siivouksen jälkeen voidaan asettaa paikoilleen.

Itse siivouspäivien tärkeistä pikkutöistä mainittakoon lamppujen puhdistaminen. Oli sitten kysymys öljy- tai sähkövalaisimista, kaikkien niiden lasi- tai porsliiniosat pestään, metalliosat kiillotetaan, itse sähkölamppuja ei panna veteen, vaan pyyhitään kostealla rievulla. Nykyjäänkin taasen käytännössä olevat kristallikruunut antavat paljon puuhaa, niistä on nimittäin aina samassa ryhmässä riippuvat osat varovasti irrotettava paikoiltaan, pestävä ja kuivattava ja yhtä varovasti pantava paikoilleen.

Siivouksen yhteydessä, ennen kuin kulloinkin kysymyksessä olevan huoneen lattia on pesty, puhdistetaan siinä olevat maalatut huonekalut, ovet, korihuonekalut jne. Paras tulos saadaan lämmintä vettä ja saippuaa käyttämällä, riepuna on hyvä käyttää vanhaa joko villaista tai puuvillaista puikoilla neulottua, mikä hyvin tarttuu pintaan sillä hangattaessa. Tuolin jaloista on vaikea irroittaa esim. kengistä niihin tullutta mustaa. Silloin on käytettävä apuna hienoa harjaa, pahimmassa tapauksessa hienoa pesujauhetta, mikä kyllä helposti vie maalinkin mennessään. Saippua on aina tarkkaan huhhdottava pois maalatun esineen pinnasta, muuten se jää himmeäksi, ja tavallisen kuivaamisen jälkeen on pintaa vielä hangattava pehmeällä rievulla, jolloin siihen saadaan alkuperäinen kiilto.

Kaikki mutkin huonekalut voidaan erilaisin puhdistusmenetelmin saada raikkaan, usein aivan uudenkin näköisiksi. Petsatuille esineille tosin niiden aran pinnan takia ei voida tehdä kuin tarkkaan pyyhkiä pölyt pois. Mutta kaikki kiilloitetut mahonki-, koivu- ym. huonekalut, pianot jne voidaan puhdistaa öljyyn kastetulla villatilkulla. Öljy rroittaa mahdolliset tahrat ja antaa pinnalle kiiltoa, vaikka se toisella pehmeällä tilkulla mahdollisimman tarkkaan hangataankin siitä pois. kaupassa on tähän tarkoitukseen erikoisesti valmistettua öljyä, mutta voi siihen käyttää tavallista ruokaöljyäkin, mihin sekoitetaan vähän etikkaa tai punaviiniä.

kaikki täytetyt huonekalut pölytetään ulkona tai puhdistetaan huolellisesti pölynimijällä, minkä jälkeen vasta niiden pintaan käydään käsiksi. Nahkahuonekalujen, kiiltäväpintaisten, puhdistamiseen käytetään seosta, joka saadaan kiehauttamalla yhtäpaljon ruokaöljyä ja etikkaa. Pehmeällä tilkulla hierotaan tätä nahan pintaan joka siitä käy kauniin kiiltäväksi. Parasta on kuitenkin jokatapauksessa kokeilla menetelmää jonkin reunan alla tai muussa näkymättömässä kohdassa, sillä ei ole sanottu, että seos sopii kaikkiin nahan väreihin.

Täytettyjen huonekalujen värikkäät villapäälliset saadaan raikkaan ja puhtaan näköisiksi, jos niitä hangataan etikkaveteen kastetulla harjalla.

Taidokkailla emännillä lienee vilä useita muitakin keinoja kotinsa \"kasvojen pesemiseksi\" ennen suuria juhlia. Pääasia on, että jokainen teemme parhaamme, silloin on pyhien aikana helppo hengittää ja helppo olla.

Rva Piensiivola

2140956.jpg

----- Kotilieden joulupuuhanumerosta vuodelta 1932 ---