LUUKKU 2.

Seuraavaksi pitkähkö artikkeli...

2111958.jpg

Mitä tekisin joululahjaksi?<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Oli kerran vanhapoika, joka ennen joulua ilmoitti seurapiirilleen, että hän matkustaa juhla- ajaksi maalle. Pyhien aikana saatiin sitten kuitenkin tietää, että hän olikin kaupungissa ja epäiltiin, oliko hän edes aattoa ollut poissa. Jäljestäpäin ilmenikin, että kysymyksessä olikin ollut vain sotajuoni, asianomainen oli tahtonut säästyä siltä "sohvatyynyjen tulvalta", jolla hänen ystävättärensä hänet joka joulu yllättivät.

Ottakaamme vaaria tämän pikkuisen kertomuksen opetuksesta, ja älkäämme milloinkaan antako sohvatyynyä henkilölle, joka ei ole sen tarpeessa tai jolla ei ole paikkaa, mihin sen panisi ja joka ei sitä paitsi ole meille niin läheinen, että todella voimme antaa hänelle lahjoja. Tuollaisia sohvatyynytapauksia saattaa olla paljonkin, toisille kokoontuu tohveleita, toisille kirjanmerkkejä ja lompakoita, toisille kaulahuiveja, ja saattaapa käydä niinkin kuin eräälle pikkupojalle, joka joulun lähetessä huokaisi: "Jaha, nyt tulee siten joulu ja minä saan taas yhdet uudet henkselit." Hän oli joka joulu, niin pitkälle kuin muisti, saanut eräältä hyvin vähän mielikuvitusta omaavalta sedältä lahjaksi henkselit.

Olisi itse asiassa hyvinkin helppoa luetella kaikkia niitä esineitä, joita ei niille ja niille henkilöille saisi antaa joululahjaksi. Mutta koska se on kokolailla hedelmätöntä hommaa niiden mielestä, joiden on joululahjoja suunniteltava, niin lienee parasta, että yksissä neuvoin koetamme päinvastoin miettiä, mitä millekin keksisimme.

Tällaisina huonoina aikoina lienee itsestään selvää, että joululahjat järjestään ovat hyödyllistä tavaraa, joutuuhan niin moni nyt supistamaan menojaan ja olemaan ilman paljoakin sellaista, mihin hyvinä aikoina on tottunut. Todellista iloa tuottaa varmaan lahjakäärö, joka sisältää juuri sellaisen esineen, jota esim. koko syyskauden on ajatellut ostaa, jota olisi tarvinnut ja mielinyt, mutta johon rahat eivät ole riittäneet tai jota ei ole ollut aikaa valmistaa. Ja vaikka vielä rajoittaisimme joululahjojen valitsemista silläkin toteamisella, että ihmiset yleensä ovat eniten mielissään persoonallisista lahjoista, sellaisista, joita he itse valistuksekseen, ilokseen tai hyödykseen voivat käyttää, niin jää meille sittenkin vielä suuria mahdollisuuksia.

Jokainen tiedämme, että vaikeinta on keksiä lahjaa perheenpäälle, veljelle, sedälle, vieläpä rakkaalle sulhasmiehellekin.  Miehet käyttävät pukeutumisessaan paljon vähemmän kaikenlaisia pikkutavaroita kuin naiset, he ovat sitä paitsi paljon "tärkeämpiä" niiden suhteen, joten ei niitä suinkaan ole helppoa valitakaan. Samassa perheessä eläen voi kuitenkin silmänsä auki pitäen huomata, mikä on heidän lempitavaraansa saippuan, hiusveden, tupakan tai muun samantapaisen kulutuksen alalla ja paremman puutteessa hankkia sellaista. Varovasti harkiten voi uskaltautua vaatetuksenkin alalle. Sukkia kuluttaa joka mies "alvari lakkaamatta", sellaisia uskaltaa melko varmasti myös lahjoittaa, saattaapa jollakin erityisen hienolla, hillitysti kuvioidulla parilla valmistaa iloisen yllätyksenkin. Herrasmiehelle, joka paljon joutuu esiintymään iltapuvussa, voi antaa päällystakin kanssa käytettävän valkoisen kaulahuivin, sillä niitähän aina tarvitaan hienon pukeutumisen korostajina. Jos sellaisen vielä omin käsin valmistaa valkoisesta silkistä, on lahja jo oikea loistokappale. Oman perheen miesväelle ovat myöskin pyjamat paljon käytettyjä lahjakappaleita ja luullakseni aina kernaasti vastaanotettuja. Viime aikoina käsin valmistettujen nenäliinojen tultua suuresti suosituksi on niistä saatu hauskoja lahjakappaleita miesväellekin. Sellaisia voi sitä paitsi tehdä yksinkertaisia, arkikäyttöä varten, yhtä hyvin kuin hienoja koristenenäliinoja pikkutaskuun tai valkoisia pellava- ja silkkinenäliinoja frakkipukuun. Pehmeä villainen kaulahuivi pakkaspäivien varalle on jokaiselle tervetullut, jos vain pysytään hillityissä, tummissa väreissä, samoin paksusta villalangasta neulottu hihaton villapaita, joka talvella on erinomainen lämmike takin alla ja kesällä taasen hyvään tarpeeseen kaikenlaisessa ulkoilussa. – Urheilevalle miesväelle voi keksiä useita hauskoja joululahjoja. Paksusta langasta neulotut, kirjavin suin koristetut sukat ja kintaat, samoin kaulahuivit,  villapaidat  jne. ovat aina tervetulleita.

Tässä tuskin tarvitsee luetella kaikkia niitä esineitä, joita voidaan hankkia joululahjoiksi perheen naisväelle. Pukeutumistarvikkeisiin kuuluu niin monenlaista hyödyllistä tavaraa aina valmiina ostettavista alusvaatteista puku- ja puserokankaisiin saakka. Niihin kuuluvat käsilaukut ja kukkarot, käsineet, muodikkaat kaulakorut, tekokukat, irtokaulukset, vyöt, soljet jne. Nykyisen "suuren villamuodin" aikana saattaa melkein kenelle hyvänsä naisväestäkin neuloa tai virkata jotakin lämmintä ja pehmeää, puseron, kaulahuivin tms. Usein huomautetaan, että perheenemännälle pitää myöskin antaa persoonallisia lahjoja eikä suinkaan vain kattiloita, pannuja ja muuta taloustavaraa. Mutta kuitenkin, jos perheenemännällä ei esim. koskaan ole aikaa istua käsityössä ja jos näyttää siltä, etä talo tarvitsisi kahvimyssyn tai pöytäliinan, voimme sellaisen hänelle reippaasti lahjoittaa ja hän tuntee varmasti saaneensa oikean lahjan. Mutta toinen asia on, jos isä on saanut jollakin keinoin rahaa säästöön ja aikoo jouluksi hankkia taloon uuden lampun tai seinäkellon, ostakoon hän sen yksissä neuvoin äidin kanssa lahjaksi koko kodille. Mikään erikoinen perheenemännän joululahja se ei missään tapauksessa ole.

Lasten lahjoissa ei paljonkaan ole miettimistä. Pienimmille kestäviä, toimintaa antavia leikkikaluja ja pelejä,  isommille urheiluvälineitä ja muuta hyödyllistä tavaraa. Vanhemmat tavallisesti tietävät enemmänkin lapsille sopivia joululahjoja kuin mitä jaksavat hankkia.

On jo käynyt ihan pitkäksi tuo lahjojen luettelo ja kuitenkin on vielä mainitsematta laaja, suuria mahdollisuuksia antava ala, kirjallisuus. Hyvä kirja saattaa merkitä enemmän kuin mikään muu lahja, jos vain osaamme valita sen juuri sellaiselta alalta, että se on lähellä saajan harrastuspiiriä tai elämänkatsomusta tai on muuten hänelle mieleinen. Kirjojen seuralaisina tarjoavat aikakauslehdet, kalenterit ja monet muut julkaisut palvelustaan joululahjojen keksijöille. Ja nehän ovat lahjoja joista on huvia ja hyötyä kokonaiseksi vuodeksi, ainakin Kotilieden lahjakortista.

Tämän yhteydessä pitäisi mainita siitäkin, kenelle lahjakääröjä valmistamme. Kodin jäsenethän niillä tavallisimmin toisiansa ilahduttavat, joulun iloa ja juhlamieltä tehostavat. Saman perheen hajallaan olevilla jäsenillä on myöskin usein tapana jouluna muistaa toisiaan pienellä  lahjalla ja se todistaakin paljon puhuvalla tavalla siitä, että he toisiaan pimeän syksyn aikana ovat muistelleet. Kaunis tapa on myöskin joululahjalla ilahduttaa kodin vakinaisessa tai satunnaisessa työssä olevia henkilöitä, aina pyykkäriä ja pientä sanomalehden kantajaa myöten. Joskus on myöskin ystävyksillä tapana antaa joululahjoja toisilleen, tämä edellyttää kuitenkin erittäin läheistä suhdetta ja tarkkaa toistensa olojen tuntemista.

Koska joululahjat aina, itse valmistetutkin, edellyttävät rahankulutusta ja työtä, on niitä suunniteltaessa noudatettava säästeliäisyyttä ja ennen kaikkea jokaisen pysyttävä mahdollisuuksiensa puitteissa. On järjetöntä ostaa lahjoja velaksi tai muuten yli varojensa, silloin häviää suurin osa antamisen ilosta, joka joululahjoista on yhtä suuri kuin saamisen ilo. Sillä loppujen lopuksi saa pienellä vaatimattomalla lahjalla sanotuksi yhtä paljon kuin suuremmallakin, pääasia, että annamme hyvästä sydämellä ja hauskalla tavalla sekä käytämme sen keksimisessä sen verran päänvaivaa, että saajakin huomaa meidän häntä todella ajatelleen.

Annette

----Kotilieden numerosta 22 vuodelta 1932----